Multifry

Automatyczny smażalnik do profesjonalnego smażenia w głębokim tłuszczu

PROCESY:

  • Smażenie w głębokim tłuszczu (do 190 ºC)

Seria MULTIFRY gwarantuje:
• pełną kontrolę nad zautomatyzowanym procesem smażenia,
• ponadprzeciętne bezpieczeństwo oraz ergonomiczną pracę.

Polecany szczególnie dla:
• dużych producentów przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych, nowoczesnych scentralizowanych kuchni.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • przemysłowy smażalnik sterowany przyjaznym dla użytkownika i niezawodnym systemem elektronicznym – w pełni automatycznie kontrolujący proces smażenia,
  • funkcja upłynnienia stałego tłuszczu, bez możliwości jego przepalenia przed rozpoczęciem rzeczywistego cyklu smażenia,
  • funkcja „topienia” tłuszczu z przeznaczeniem do stosowania z tłuszczami stałymi takimi jak frytura czy smalec,
  • bardzo dokładne ustawienie temperatury oleju (+/- 1 ˚C) za pomocą sondy K umieszczonej w komorze smażenia,
  • kontrola temperatury za pomocą czujnika zanurzonego bezpośrednio w oleju,
  • zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G),
  • grzanie bezpośrednie (od spodu kotła),
  • elementy grzewcze zatopione bezpośrednio w oleju w komorze smażenia,
  • dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
    – żarowy zapłon elektryczny,
    – palniki gazowe wysokiej jakości i wydajności, w przedniej części komory smażenia,
  • modele FAGM070/FAEM070 wyposażone w 2 niezależne kosze smażalnicze z rączkami,
  • modele FAGT…/FAET… wyposażone w przejezdne kosze smażalnicze z otwieranym spodem dla łatwiejszego zrzucenia produktu,
  • wózek z trzema pojemnikami ociekowymi GN2/1 pod częścią zrzutową urządzenia,
  • dolna osłona komory smażalnika otwierana w celu łatwego dostępu do zaworu spustowego oleju oraz do elementów grzejnych,
  • zawór spustowy o średnicy 1”,
  • komora smażalnika: stal AISI304 o grubości 15/10, górna część 20/10,
  • stelaż urządzenia: uszlachetniona stal nierdzewna AISI430 o grubości 20/10 mm,
  • obudowa urządzenia ze stali AISI304.
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur smażenia w zakresie 50-190 ˚C.
  • Możliwość ustawienia czasu smażenia liczonego od momentu zanurzenia produktu w komorze smażenia pod warunkiem, że temperatura oleju jest właściwa.
  • 2 elektroniczne wyświetlacze – podawane są 3 parametry: temperatura smażenia, czas smażenia jaki już upłynął oraz przewidywany czas zakończenia smażenia.
  • Automatyczne załączanie systemu grzania komory, gdy temperatura spadnie o 1˚C.
  • Podnoszenie i opuszczanie kosza z produktem sterowane za pomocą czasowego wyłącznika, sterowanego elektronicznie.
  • Sygnalizacja optyczna, że system grzewczy jest załączony.
  • Elektroniczno-mechaniczny termostat bezpieczeństwa emitujący sygnał wizualny oraz głosowy o potencjalnych problemach.
  • Objaśnia podstawowe komunikaty błędów i naprowadza na ich szybkie usunięcie.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowe produkty do przyrządzenia

ziemniaki | frytki | chipsy | warzywa | kotlety | ryby i owoce morza | nuggetsy drobiowe | klopsy mięsne meatballs | kuliki ryżowe | donaty | oraz wszelkie inne produkty wymagające smażenia w głębokim tłuszczu – to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń MULTIFRY.

            

Dane techniczne

FAET    FAGM070   FAGT    Prospekt