Multicooker – urządzenia do gotowania ryżu, makaronu, pierogów

Uniwersalne urządzenie do profesjonalnego gotowania

Podstawowe wyposażenie wielu zakładów produkujących pierogi, gotujących ryż czy makarony jako półprodukty. Niezbędne dla każdego producenta żywności gotowej. Polecane również jako wyposażenie dużych restauracji, kuchni centralnych czy firm zajmujących się cateringiem.

Multicooker to najwyższej jakości urządzenie do gotowania m.in. pierogów zapewniające w pełni z automatyzowany proces gotowania. Multicooker może być połączony w linię COOK and CHILL, gdzie drugą stacją jest stacja hartownia gotowanego produktu w zimnej wodzie. Hartowanie makaronu czy pierogów jest bardzo ważną składową procesu – Multicooker zapewni Państwu znakomite rezultaty.

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (do 110 ºC)
  • Schładzanie produktów (podwójny płaszcz wodny)

Seria MULTICOOKER gwarantuje:
• szybkie i bezpieczne, profesjonalne gotowanie i schładzanie,
• wysoką jakość finalnego produktu,
• niezawodność, oszczędność i optymalizację procesów produkcyjnych.

Polecany szczególnie dla:
• producentów żywności w gastronomii, cateringu i przemyśle spożywczym.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • automatyczny system zapobiegający uruchomieniu urządzenia w momencie, gdy w zbiorniku nie ma wody,
  • kosz do gotowania z automatycznym podnoszeniem i rozładunkiem oraz pauzą odciekową dla gotowanego produktu,
  • automatyczne napełnianie zbiornika wodą dzięki czujnikom poziomu MIN/MAX,
  • przedni 2” zawór spustowy do opróżniania zbiornika z wodą oraz zawór przelewowy,
  • montowany w obudowie prysznic wodny do szybszego schłodzenia gotowanego produktu po przełożeniu do kosza transportowego,
  • zasilanie: elektryczne (E), gazowe (G) lub parowe (V),
  • grzanie bezpośrednie (od spodu) – wersja elektryczna i gazowa,
  • grzanie pośrednie (płaszcz wodny) tylko dla wersji parowej,
  • dla wersji elektrycznej: grzałki elektryczne w systemie Incloy 700,
  • dodatkowo dla urządzeń zasilanych gazem: – współpraca z gazem LPG lub gazem ziemnym sieciowym, – zasilanie przez wysokiej wydajności nierdzewny palnik z automatycznym systemem zapłonowym oraz systemem kontrolującym płomień,
  • dodatkowo dla urządzeń zasilanych parą: – zasilanie parą techniczną wtłaczaną do podwójnego płaszcza komory grzewczej; temperatura regulowana poprzez zawór sterujący przepustowością pary technicznej, – para kontrolowana za pomocą zaworu ciśnieniowego, zaworu bezpieczeństwa i termostatu, – maksymalne ciśnienie pary w podwójnym płaszczu wodnym wynosi 0,5 bar,
  • opcjonalnie: dodatkowy 2” zawór spustowy – montowany z frontu urządzenia,
  • opcjonalnie: prysznic z zimną/ciepłą wodą do szybszego manualnego schładzania gotowanego produktu lub dodatkowego płukania produktu,
  • konstrukcja urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304/AISI316,
  • komora grzewcza (zbiornik): stal nierdzewna AISI316 o grubości #3,0 mm,
  • perforowany kosz do gotowania: stal nierdzewna AISI316.
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-110 ˚C.
  • Ustawienie czasu gotowania, z minimalną opcją zanurzenia 30 sekund.
  • Elektryczna kontrola ruchu kosza do gotowania.
  • Automatyczne napełnianie komory gotowania wodą.
  • Zatrzymanie pracy grzałek (lub odcięcie zasilania gazem/parą) w momencie, gdy brakuje wody w komorze gotowania.
  • Emituje sygnał świetlny w trakcie załadunku/rozładunku komory oraz w przypadku wystąpienia problemów.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowe produkty do przyrządzenia

makarony | ryż | warzywa | rośliny strączkowe | ryby | gotowane mięso | gotowane jaja | różnego rodzaju legumina – to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń MULTICOOKER.

            

Dane techniczne