High-P

„Sous vide” zaawansowana technologia w kuchni

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Gotowanie w podciśnieniu VACUUM (-0,930 bar)
  • Rozdrabnianie w trakcie gotowania

Seria HIGH-P gwarantuje:
• ewolucyjne, innowacyjne gotowanie próżniowe VACUUM,
• uzyskanie dużo niższych temperatur wrzenia w podciśnieniu (np. 60-80 ˚C),
• intensyfikację smaku oraz podwyższenie jakości i wyglądu potraw gotowanych w niższych temperaturach i wydłużonym czasie.

Polecany szczególnie dla:
• kuchni małych firm spożywczych, kuchni centralnych, restauracji i kantyn, oraz cukierni przygotowujących samodzielnie sosy i masy na bazie świeżych lub mrożonych owoców.

Zalety gotowania Vacuum i funkcje urządzenia:
  • oszczędność energii, nawet do 60% wskutek uzysku niskiej temperatury wrzenia wody w podciśnieniu Vacuum,
  • naturalność, aromat, wartości odżywcze i witaminy – wszystkie właściwości produktów zostają zachowane,
  • warzywa i owoce nie tracą koloru, zachowując wysoki poziom jakości cech organoleptycznych gotowej żywności,
  • skraca czas gotowania o 30-40%, zmniejsza zużycie wody do 70%,
  • grzanie pośrednie (płaszcz wodny),
  • zasilanie: elektryczne (modele E) lub parowe (modele V),
  • zawór pozwalający na dolewanie surowca w trakcie gotowania bez wpuszczania powietrza do kotła (metoda Vacuum).
  • pomiar temperatury przez 2 sondy umieszczone: 1 – w dolnej części dzieży (standard), 2 – wewnątrz dzieży (opcja),
  • IPX5 – zabezpieczenie umożliwiające mycie pod bieżącą wodą,
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-134 ˚C.
  • Pozwala ustawić czas gotowania dla każdej wybranej temperatury oddzielnie.
  • Prędkość mieszadła z nożami regulowana: 120 – 600 obr. / min.
  • Prędkość zgarniaków regulowana w lewą i prawą stronę: 12 – 60 obr. / min.
  • Obroty programowalne: czas użycia mieszadła – lewo / prawo + funkcja pauzy.
  • Sygnał ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym.
  • Sygnał akustyczny procesu rozgrzewania.
  • Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowy czas przygotowania wybranych produktów

Przykładowe produkty do przyrządzenia

dżemy | marmolady | masy na bazie owoców | żelki | masy budyniowe | lody i polewy | pikle warzywne | parowane warzywa | makarony | sosy na bazie mięsa i warzyw | sos bruschetta | ciemne mięsa… – to zaledwie kilka przykładów potencjału High-P.

            

Dane techniczne

 070E    130E    prospekt