
High-P
„Sous vide” zaawansowana technologia w kuchni
PROCESY:
- Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
- Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
- Gotowanie w podciśnieniu VACUUM (-0,930 bar)
- Rozdrabnianie w trakcie gotowania
Seria HIGH-P gwarantuje:
• ewolucyjne, innowacyjne gotowanie próżniowe VACUUM,
• uzyskanie dużo niższych temperatur wrzenia w podciśnieniu (np. 60-80 ˚C),
• intensyfikację smaku oraz podwyższenie jakości i wyglądu potraw gotowanych w niższych temperaturach i wydłużonym czasie.
Polecany szczególnie dla:
• kuchni małych firm spożywczych, kuchni centralnych, restauracji i kantyn, oraz cukierni przygotowujących samodzielnie sosy i masy na bazie świeżych lub mrożonych owoców.


Zalety gotowania Vacuum i funkcje urządzenia:
- oszczędność energii, nawet do 60% wskutek uzysku niskiej temperatury wrzenia wody w podciśnieniu Vacuum,
- naturalność, aromat, wartości odżywcze i witaminy – wszystkie właściwości produktów zostają zachowane,
- warzywa i owoce nie tracą koloru, zachowując wysoki poziom jakości cech organoleptycznych gotowej żywności,
- skraca czas gotowania o 30-40%, zmniejsza zużycie wody do 70%,
- grzanie pośrednie (płaszcz wodny),
- zasilanie: elektryczne (modele E) lub parowe (modele V),
- zawór pozwalający na dolewanie surowca w trakcie gotowania bez wpuszczania powietrza do kotła (metoda Vacuum).
- pomiar temperatury przez 2 sondy umieszczone: 1 – w dolnej części dzieży (standard), 2 – wewnątrz dzieży (opcja),
- IPX5 – zabezpieczenie umożliwiające mycie pod bieżącą wodą,
Elektroniczny panel sterowania
- Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
- Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-134 ˚C.
- Pozwala ustawić czas gotowania dla każdej wybranej temperatury oddzielnie.
- Prędkość mieszadła z nożami regulowana: 120 – 600 obr. / min.
- Prędkość zgarniaków regulowana w lewą i prawą stronę: 12 – 60 obr. / min.
- Obroty programowalne: czas użycia mieszadła – lewo / prawo + funkcja pauzy.
- Sygnał ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym.
- Sygnał akustyczny procesu rozgrzewania.
- Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania.
- Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowy czas przygotowania wybranych produktów
Przykładowe produkty do przyrządzenia
dżemy | marmolady | masy na bazie owoców | żelki | masy budyniowe | lody i polewy | pikle warzywne | parowane warzywa | makarony | sosy na bazie mięsa i warzyw | sos bruschetta | ciemne mięsa… – to zaledwie kilka przykładów potencjału High-P.
nowoczesna technika piekarnicza i spożywcza
HERT Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Odlewnicza 4A
03-231 Warszawa
tel. +48 22 59 40 500
fax +48 22 59 40 526
biuro@hert.pl
NIP: 5240018433
KRS: 0000320210