Fixpan

Efektywna pasteryzacja produktów

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (do 110 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Pasteryzacja produktów (ze specjalną sondą)
  • Schładzanie produktów (podwójny płaszcz wodny)

Precyzyjny i efektywny proces pasteryzacji na bazie, którego działa Fixpan
jest jednym z głównych sposobów gotowania dużych ilości jedzenia w wodzie.
• Pasteryzatory dostępne w czterdziestu ośmiu różnych modelach.
• Pojemność urządzeń od 100 do 550 litrów.
• Ogrzewanie pośrednie (poprzez płaszcz wodny).
• Wersje z grzaniem gazowym, elektrycznym lub parowym.

Fabryczne kotły do pasteryzacji słoików i żywności
  •  Idealne do gotowania w wodzie oraz pasteryzacji żywności i słoików.
  • Dzięki opcjonalnej funkcji „Cook & Chill” można przeprowadzić gotowanie i chłodzenie produktu wewnątrz zbiornika.
  • Wszystkie dostępne modele pasteryzatorów Fixpan mogą być wyposażone w sondę do pobierania prób, która pozwala sprawdzić temperaturę rdzenia produktu. Możliwe dwie opcje zamontowania sondy temperatury:
    a) wewnątrz słoika, b) wewnątrz gotowanego produktu – wówczas sonda steruje procesem gotowania.
  • Precyzyjne i skuteczne czyszczenie dzięki cylindrycznemu kształtowi zbiornika.
Funkcje i zalety urządzenia:
  • izolowana pokrywa szczelnie zamykająca zbiornik,
  • w wersji AUTOCLAVE – pokrywa z podciśnieniem 0,5 bar,
  • automatyczne napełnianie wodą podwójnego płaszcza w zbiorniku,
  • w wersji elektrycznej zespół grzewczy INCLOY-800 zainstalowany wewnątrz płaszcza wodnego,
  • automatyczny system oszczędzania energii elektrycznej, regulujący pracą grzałek,
  • zakres temperatur gotowania: 20-110 °C,
  • gotowanie a następnie schładzanie poprzez wymianę wody w płaszczu zbiornika,
  • automatyczne sprawdzanie poziomu wody w płaszczu zbiornika oraz automatycznie napełnianie,
  • wykonanie ze stali szlachetnej AISI 316 / AISI 304.
Polecany do przyrządzania produktów

gęstych i rzadkich zup | różnego rodzaju gotowanej żywności, np. ryżu czy makaronu | sosów | bulionów | produktów bazujących na mleku | herbaty | kawy | gotowanych warzyw | pakowanego produktu (pasteryzacji słoików) i innych.

            

Dane techniczne

 100    150    200    300    500    510    prospekt