
Cucimix 90-130-180-310
Wszechstronny i ewolucyjny system gotowania
PROCESY:
- Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
- Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
- Smażenie (do 220 ºC)
- Smażenie w głębokim tłuszczu (do 220 ºC)
- Mieszanie w trakcie gotowania
Seria CUCIMIX gwarantuje:
• zaawansowane i innowacyjne rozwiązania dla profesjonalnego gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii.
Polecany szczególnie dla:
• producentów szeroko rozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych cukierników i piekarzy, dużych scentralizowanych kuchni itp.


Zalety i funkcje urządzenia:
- uniwersalne, wielofunkcyjne i wszechstronne uchylne kotły umożliwiające gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej i mieszanie produktów w tym samym czasie,
- zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
- system AUTOCLAVE (modele CBT-A) z podwójną ścianką w pokrywie oraz uszczelką,
- Gotowanie w nadciśnieniu 0,5 bar gwarantuje:
– niższą konsumpcję energii od 40 do 60%
– skrócenie czasu gotowania od 30 do 40%
– niższe zużycie wody w trakcie gotowania o około 70%
– mniejszą utratę wagi surowca = lepsza jakość produktu gotowego, - zasilanie: elektryczne i gazowe lub opcjonalnie parowe,
- grzanie bezpośrednie od spodu kotła,
- dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
– automatyczny zapłon palnika gazowego i system kontroli płomienia,
– dodatkowy czujnik komputerowo kontrolujący grzanie; wyłączający palnik na 2 °C przed osiągnięciem żądanej temperatury gotowania. - narzędzia: trójramienne zgarniaki dolne, zgarniak boczny (montowany opcjonalnie) + opcjonalna krata mieszająca,
- pomiar temperatury przez dwie sondy umieszczone:
1 – w dolnej części dzieży (standard) / 2 – wewnątrz dzieży (opcja), - kran napełniający z licznikiem przepływu wody; możliwość wyboru woda ciepła/zimna,
- konstrukcja urządzenia z wysokiej jakości stali nierdzewnej AISI304.
Nowy dotykowy panel sterowania
- Nowoczesny, praktyczny i intuicyjny dotykowy panel kontrolny ETC.
- Easy Touch Control – duży 7” wyświetlacz.
- Łatwy w czyszczeniu, odporny na kurz i wodę, zabezpieczony wg. standardu IP55
- Umożliwia zaprogramowanie podstawowych parametrów gotowania:
– czas / ustawiany dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
– temperatura sondy i medium grzewczego,
– precyzyjna regulacja temperatur gotowania w zakresie 20-220 ˚C,
– regulacja obrotów zgarniaków / opcjonalne mieszadło – do 7 różnych prędkości,
– ustawienia kierunku pracy i pauzy dla mieszadła ze zgarniakami. - Możliwość tworzenia, edycji i zapisu receptur gotowania oraz korzystania z nich w automatycznym trybie pracy.
- Możliwość zaprogramowania rozpoczęcia gotowania o określonej godzinie/dacie.
- Możliwość gotowania w trybie manualnym (ręcznym).
- Możliwość ustawienia różnych jednostek miarowych.
- Możliwość zaprogramowania automatycznego dozowania wody ze zintegrowanego kranu: ciepła (do 90˚C) / zimna / ilość wody.
- Wychylanie kotła: elektryczne (przycisk na panelu).
- Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania.
- Automatyczna diagnostyka systemu i wskazywanie błędów
- Połączenie USB – czytnik zapisu gotowania HACCP.
Przykładowe produkty do przyrządzenia
zupy | minestrone | polenta | gulasze | leczo | makarony | ryż | warzywa | puree | pikle | sosy | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | dżemy i marmolady | polewy do lodów | karmele | żelki | masy budyniowe i owoce…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń CUCIMIX.
Dane techniczne
nowoczesna technika piekarnicza i spożywcza
HERT Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Odlewnicza 4A
03-231 Warszawa
tel. +48 22 59 40 500
fax +48 22 59 40 526
biuro@hert.pl
NIP: 5240018433
KRS: 0000320210