Cucimax

Wszechstronny i ewolucyjny system gotowania

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Smażenie (do 220 ºC)
  • Smażenie w głębokim tłuszczu (do 220 ºC)
  • Mieszanie w trakcie gotowania (opcjonalnie)

Seria CUCIMAX gwarantuje:
• zaawansowane i innowacyjne rozwiązania dla profesjonalnego gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii.

Polecany szczególnie dla:
• producentów szeroko rozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych cukierników i piekarzy, dużych scentralizowanych kuchni itp.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • uniwersalne, wielofunkcyjne i wszechstronne uchylne kotły umożliwiające gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej i mieszanie produktów w tym samym czasie,
  • zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
  • system AUTOCLAVE (modele CBT-A) z podwójną ścianką w pokrywie oraz uszczelką,
  • Gotowanie w nadciśnieniu 0,5 bar gwarantuje:
    – niższą konsumpcję energii od 40 do 60%
    – skrócenie czasu gotowania od 30 do 40%
    – niższe zużycie wody w trakcie gotowania o około 70%
    – mniejszą utratę wagi surowca = lepsza jakość produktu gotowego,
  • zasilanie: elektryczne i gazowe lub opcjonalnie parowe,
  • grzanie bezpośrednie od spodu kotła,
  • dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
    – automatyczny zapłon palnika gazowego i system kontroli płomienia,
    – dodatkowy czujnik komputerowo kontrolujący grzanie; wyłączający palnik na 2 °C przed osiągnięciem żądanej temperatury gotowania.
  • narzędzia: trójramienne zgarniaki dolne, zgarniak boczny (montowany opcjonalnie) + opcjonalna krata mieszająca,
  • pomiar temperatury przez dwie sondy umieszczone:
    1 – w dolnej części dzieży (standard) / 2 – wewnątrz dzieży (opcja),
  • kran napełniający z licznikiem przepływu wody; możliwość wyboru woda ciepła/zimna,
  • konstrukcja urządzenia z wysokiej jakości stali nierdzewnej AISI304.
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 20-220 ˚C.
  • Pozwala ustawić czas gotowania dla każdej wybranej temperatury oddzielnie.
  • Pozwala na wybór programu odpowiedniego do wybranego procesu technologicznego.
  • Prędkość opcjonalnego mieszadła regulowana – do siedmiu różnych prędkości.
  • Prędkość zgarniaków regulowana w lewą i prawą stronę.
  • Obroty programowalne: czas użycia zgarniaków – lewo / prawo + funkcja pauzy.
  • Elektrycznie sterowane wychylanie kotła.
  • Umożliwia ustawienie czasu uruchomienia urządzenia o określonej godzinie i dacie.
  • Objaśnia podstawowe komunikaty błędów i naprowadza na ich szybkie usunięcie.
  • Sygnał akustyczny po osiągnięciu ustawionej temperatury oraz po zakończeniu gotowania.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowe produkty do przyrządzenia

zupy | minestrone | polenta | gulasze | leczo | makarony | ryż | warzywa | puree | pikle | sosy | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | dżemy i marmolady | polewy do lodów | karmele | żelki | masy budyniowe i owoce…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń CUCIMAX.

            

Dane techniczne

CBTE-CBTEA    CBTG-CBTGA    CBTV-CBTVA    Prospekt