Betterpan

Gotowanie i smażenie w głębokim tłuszczu w jednym programowalnym urządzeniu

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (do 100 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Smażenie (do 250 ºC)
  • Smażenie w głębokim tłuszczu (do 250 ºC)

Seria BETTERPAN gwarantuje:
• wszechstronne rozwiązania dla profesjonalnego smażenia i gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii i wody.

Polecany szczególnie dla:
• małych i dużych producentów w gastronomii i przemyśle spożywczym,
• profesjonalnego cateringu, scentralizowanych kuchni, kantyn, stołówek itp.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • wszechstronne i uniwersalne patelnie wychylne umożliwiające w pełni programowalne smażenie w głębokim tłuszczu oraz gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej,
  • zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
  • ze względu na wielofunkcyjność oraz kompaktowe wymiary może być ustawiane w miejscach, gdzie jest deficyt powierzchni dla kilku urządzeń o różnych funkcjach,
  • gotowanie w nadciśnieniu z systemem AUTOCLAVE gwarantuje:
    – niższą konsumpcję energii od 40 do 60%
    – skrócenie czasu obróbki cieplnej od 30 do 40%
    – niższe zużycie wody w trakcie gotowania o około 70%
    – mniejszą utratę wagi surowca – zapewniając lepszą jakość finalnego produktu,
  • zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G),
  • grzanie bezpośrednie (od spodu – dolna płyta grzewcza),
  • dwa czujniki temperatury: 1 – w komorze smażalni, 2 – w płycie dolnej (grzewczej), dzięki którym uzyskujemy bardzo dokładną temperaturę smażenia i gotowania.
  • Dodatkowo dla urządzeń zasilanych elektrycznie:
    – wzmocnione grzałki elektryczne w systemie INCLOY800,
    – aluminiowy dyfuzor termiczny.
  • Dodatkowo dla urządzeń zasilanych gazem:
    – wysokiej jakość palnik gazowy,
    – automatyczny zapłon oraz kontrola płomienia,
    – wyłączanie i załączanie palnika kontrolowane elektronicznie na 2˚C przed osiągnięciem zadanej temperatury (setpoint).
  • Dodatkowo dla wersji AUTOCLAVE ze szczelnie zamykaną pokrywą:
    – pokrywa wzmocniona – wykonana z podwójną ścianką,
    – mechaniczne zamykanie pokrywy w 4 punktach,
    – specjalna uszczelka silikonowa łączona tylko w 1 miejscu,
    – ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa przy 0,33 bar,
    – trzeci czujnik temperatury (core probe), używany do umieszczenia w produkcie (opcjonalnie dostępny również w wersji bez Autoclave),
    – automatyczne wypuszczanie pary z komory pod koniec cyklu gotowania.
  • Dodatkowo dla wersji z automatycznym podnoszeniem koszy:
    – wersja „C” umożliwia zaprogramowanie podniesienia koszy z produktem po zakończonym cyklu gotowania/smażenia lub po ustawionym na panelu czasie.
  • Zintegrowany kran do napełniania wodą z automatycznym licznikiem odmierzającym zadaną na panelu ilość wody do zalania komory,
  • pokrywa smażalni: montowana na siłownikach gazowych, wykonana ze stali AISI304,
  • stelaż urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304, grubość profili 40/10 mm,
  • komora smażalni: stal nierdzewna AISI 304, grubość spodu 15mm,
  • narożniki wewnątrz komory smażalni zaokrąglone.
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze – opis funkcji w języku polskim.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 50-250 ˚C.
  • Umożliwia wybór pomiędzy różnymi sposobami obróbki cieplnej:
    – gotowanie (medium grzewcze – woda),
    – gotowanie z nadciśnieniem (woda) w wersji Autoclave,
    – smażenie w głębokim tłuszczu (frytura, olej),
    – gotowanie lub smażenie z użyciem sondy umieszczanej wewnątrz produktu.
  • Umożliwia ustawienie konkretnych programów: od omletów po ryby smażone w głębokim tłuszczu; od warzyw gotowanych na parze po sosy mięsne itp.
  • Po zakończeniu gotowania i odpowiednim zaprogramowaniu istnieje możliwość pozostawienia produktu w temperaturze 65 °C.
  • Automatycznie steruje dolewaniem wody do komory po ustawieniu na panelu.
  • Programowany start: uruchamia rozgrzewanie urządzenia o określonej godzinie/dacie.
  • Emituje sygnały akustyczne:
    – informacyjny o procesie rozgrzewania urządzenia,
    – po osiągnięciu ustawionej temperatury; zakończeniu cyklu smażenia/gotowania.
  • Objaśnia podstawowe komunikaty błędów i naprowadza na ich szybkie usunięcie.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Przykładowe produkty do przyrządzenia

gulasze | minestrone | zupy | polenta | sosy | makarony | ryż | warzywa | rośliny strączkowe | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | hamburgery | klopsy | kotlety | jajecznice | omlety | frytki | ziemniaki gotowane i zapiekane…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BETTERPAN.

            

Dane techniczne

DBRE    DBREA    DBRG    DBRGA    Prospekt