
Patelnie wychylne Betterpan
Gotowanie i smażenie w głębokim tłuszczu w jednym programowalnym urządzeniu
PROCESY:
- Gotowanie przez wrzenie (do 100 ºC)
- Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
- Smażenie (do 250 ºC)
- Smażenie w głębokim tłuszczu (do 250 ºC)
Skrócenie czasu smażenia i gotowania potraw to podstawowa zaleta, która sprawia, że nasze patelnie wychylne stały się cenione przez wielu Klientów. To urządzenia energooszczędne, które pozwalają ograniczyć konsumpcję energii nawet o 60%! Patelnie wychylne FIREX stanowią wyposażenie kuchenne najwyższej jakości – zapewnią szybkie przygotowanie smacznych posiłków – smażonego mięsa, ryb, warzyw. Poszukując nowego standardu w przemyśle spożywczym i gastronomii, warto wybrać patelnie wychylne FIREX.
Seria BETTERPAN gwarantuje:
• wszechstronne rozwiązania dla profesjonalnego smażenia i gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii i wody.
Polecany szczególnie dla:
• małych i dużych producentów w gastronomii i przemyśle spożywczym,
• profesjonalnego cateringu, scentralizowanych kuchni, kantyn, stołówek itp.


Zalety i funkcje urządzenia:
- wszechstronne i uniwersalne patelnie wychylne umożliwiające w pełni programowalne smażenie w głębokim tłuszczu oraz gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej,
- zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
- ze względu na wielofunkcyjność oraz kompaktowe wymiary może być ustawiane w miejscach, gdzie jest deficyt powierzchni dla kilku urządzeń o różnych funkcjach,
- gotowanie w nadciśnieniu z systemem AUTOCLAVE gwarantuje:
– niższą konsumpcję energii od 40 do 60%
– skrócenie czasu obróbki cieplnej od 30 do 40%
– niższe zużycie wody w trakcie gotowania o około 70%
– mniejszą utratę wagi surowca – zapewniając lepszą jakość finalnego produktu, - zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G),
- grzanie bezpośrednie (od spodu – dolna płyta grzewcza),
- dwa czujniki temperatury: 1 – w komorze smażalni, 2 – w płycie dolnej (grzewczej), dzięki którym uzyskujemy bardzo dokładną temperaturę smażenia i gotowania.
- Dodatkowo dla urządzeń zasilanych elektrycznie:
– wzmocnione grzałki elektryczne w systemie INCLOY800,
– aluminiowy dyfuzor termiczny.
- Dodatkowo dla urządzeń zasilanych gazem:
– wysokiej jakość palnik gazowy,
– automatyczny zapłon oraz kontrola płomienia,
– wyłączanie i załączanie palnika kontrolowane elektronicznie na 2˚C przed osiągnięciem zadanej temperatury (setpoint).
- Dodatkowo dla wersji AUTOCLAVE ze szczelnie zamykaną pokrywą:
– pokrywa wzmocniona – wykonana z podwójną ścianką,
– mechaniczne zamykanie pokrywy w 4 punktach,
– specjalna uszczelka silikonowa łączona tylko w 1 miejscu,
– ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa przy 0,33 bar,
– trzeci czujnik temperatury (core probe), używany do umieszczenia w produkcie (opcjonalnie dostępny również w wersji bez Autoclave),
– automatyczne wypuszczanie pary z komory pod koniec cyklu gotowania.
- Dodatkowo dla wersji z automatycznym podnoszeniem koszy:
– wersja „C” umożliwia zaprogramowanie podniesienia koszy z produktem po zakończonym cyklu gotowania/smażenia lub po ustawionym na panelu czasie.
- Zintegrowany kran do napełniania wodą z automatycznym licznikiem odmierzającym zadaną na panelu ilość wody do zalania komory,
- pokrywa smażalni: montowana na siłownikach gazowych, wykonana ze stali AISI304,
- stelaż urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304, grubość profili 40/10 mm,
- komora smażalni: stal nierdzewna AISI 304, grubość spodu 15mm,
- narożniki wewnątrz komory smażalni zaokrąglone.
Nowy dotykowy panel sterowania
- Nowoczesny, praktyczny i intuicyjny dotykowy panel kontrolny ETC.
- Easy Touch Control – duży 7” wyświetlacz.
- Łatwy w czyszczeniu, odporny na kurz i wodę, zabezpieczony wg. standardu IP55
- Umożliwia zaprogramowanie podstawowych parametrów smażenia i gotowania:
– czas / ustawiany dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
– temperatura sondy i medium grzewczego,
– precyzyjna regulacja temperatur w zakresie 50-250 ˚C, - Umożliwia wybór pomiędzy różnymi sposobami obróbki cieplnej:
– gotowanie (medium grzewcze – woda),
– gotowanie z nadciśnieniem (woda) w wersji Autoclave,
– smażenie w głębokim tłuszczu (frytura, olej),
– gotowanie lub smażenie z użyciem sondy umieszczanej wewnątrz produktu. - Możliwość tworzenia, edycji i zapisu receptur smażenia/gotowania oraz korzystania z nich w automatycznym trybie pracy.
- Możliwość zaprogramowania rozpoczęcia gotowania o określonej godzinie/dacie.
- Możliwość gotowania w trybie manualnym (ręcznym).
- Możliwość ustawienia różnych jednostek miarowych.
- Możliwość zaprogramowania automatycznego dozowania wody ze zintegrowanego kranu: ciepła (do 90˚C) / zimna / ilość wody.
- Po zakończeniu gotowania i odpowiednim zaprogramowaniu istnieje możliwość pozostawienia produktu w temperaturze 65°C.
- Wychylanie kotła: elektryczne (przycisk na panelu).
- Emituje sygnały akustyczne:
– informacyjny o procesie rozgrzewania urządzenia,
– po osiągnięciu ustawionej temperatury; zakończeniu cyklu smażenia/gotowania. - Automatyczna diagnostyka systemu i wskazywanie błędów serwisowych.
- Połączenie USB – czytnik zapisu gotowania HACCP.
Przykładowe produkty do przyrządzenia
gulasze | minestrone | zupy | polenta | sosy | makarony | ryż | warzywa | rośliny strączkowe | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | hamburgery | klopsy | kotlety | jajecznice | omlety | frytki | ziemniaki gotowane i zapiekane…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BETTERPAN.
Dane techniczne

nowoczesna technika piekarnicza i spożywcza
HERT Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Odlewnicza 4A
03-231 Warszawa
tel. +48 22 59 40 500
fax +48 22 59 40 526
biuro@hert.pl
NIP: 5240018433
KRS: 0000320210