
Baskett 105-600
Innowacyjne gotowanie i schładzanie produktów
PROCESY:
- Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
- Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
- Schładzanie produktów (podwójny płaszcz wodny SCT2)
- Mieszanie w trakcie gotowania
Seria BASKETT gwarantuje:
• zaawansowane i innowacyjne rozwiązania dla profesjonalnego gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii i wody.
Polecany szczególnie dla:
• dużych producentów szeroko rozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych cukierników i piekarzy, dużych scentralizowanych kuchni itp.


Zalety i funkcje urządzenia:
- uniwersalne, wielofunkcyjne i wszechstronne szybkowary umożliwiające gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej i mieszanie produktów w tym samym czasie,
- zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
- „Cook & Chill” gotowanie i schładzanie bez konieczności przekładania produktów z kotła (podwójny płaszcz wodny SCT2) – tylko modele z mikserem wersja M,
- funkcja „cook & chill” po podłączeniu wody sieciowej lub ze schładzacza,
- zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G) lub parowe (V),
- grzanie pośrednie (płaszcz wodny),
- dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
– automatyczny zapłon palnika gazowego i system kontroli płomienia,
– dodatkowy czujnik komputerowo kontrolujący grzanie; wyłączający palnik na 2 °C przed osiągnięciem żądanej temperatury gotowania. - pomiar temperatury przez dwie sondy umieszczone:
1 – w dolnej części dzieży (standard) / 2 – wewnątrz dzieży (opcja), - narzędzia: zgarniaki spodu i boków, automatyczny system mieszania (tylko modele M),
- pokrywa: podnoszona elektrycznie za pomocą siłowników gazowych,
- funkcja automatycznego uzupełniania poziomu wody w płaszczu wodnym,
- kran napełniający z licznikiem przepływu wody; możliwość wyboru woda ciepła/zimna,
- konstrukcja urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304.
- spód kotła: stal nierdzewna AISI 316 (zalecana do produktów o kwaśnym odczynie),
Nowy dotykowy panel sterowania
- Nowoczesny, praktyczny i intuicyjny dotykowy panel kontrolny ETC.
- Easy Touch Control – duży 7” wyświetlacz.
- Łatwy w czyszczeniu, odporny na kurz i wodę, zabezpieczony wg. standardu IP55
- Umożliwia zaprogramowanie podstawowych parametrów gotowania:
– czas / ustawiany dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
– temperatura sondy i medium grzewczego,
– precyzyjna regulacja temperatur gotowania w zakresie 50-105 ˚C,
– regulacja obrotów / mieszadło – do 7 różnych prędkości / zgarniaki – 15-40 obr. / min.
– ustawienia kierunku pracy i pauzy dla mieszadła ze zgarniakami. - Możliwość tworzenia, edycji i zapisu receptur gotowania oraz korzystania z nich w automatycznym trybie pracy.
- Możliwość zaprogramowania rozpoczęcia gotowania o określonej godzinie/dacie.
- Możliwość gotowania w trybie manualnym (ręcznym).
- Możliwość ustawienia różnych jednostek miarowych.
- Możliwość zaprogramowania automatycznego dozowania wody ze zintegrowanego kranu: ciepła (do 90˚C) / zimna / ilość wody.
- Po zakończeniu gotowania i odpowiednim zaprogramowaniu istnieje możliwość pozostawienia produktu w temperaturze 65°C.
- Wychylanie kotła: elektryczne (przycisk na panelu).
- Emituje sygnały akustyczne: ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym, po osiągnięciu ustawionej temperatury / po zakończeniu gotowania.
- Automatyczna diagnostyka systemu i wskazywanie błędów serwisowych.
- Połączenie USB – czytnik zapisu gotowania HACCP.
Czas potrzebny do podgrzania produktu z 20 na 90 °C przy zamkniętej pokrywie
Przykładowe produkty do przyrządzenia
zupy | minestrone | polenta | gulasze | leczo | makarony | ryż | warzywa | puree | pikle | sosy | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | dżemy i marmolady | polewy do lodów | karmele | masy budyniowe i owocowe | żelki…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BASKETT.
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BASKETT.
Dane techniczne
nowoczesna technika piekarnicza i spożywcza
HERT Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Odlewnicza 4A
03-231 Warszawa
tel. +48 22 59 40 500
fax +48 22 59 40 526
biuro@hert.pl
NIP: 5240018433
KRS: 0000320210