Baskett

Innowacyjne gotowanie i schładzanie produktów

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Schładzanie produktów (podwójny płaszcz wodny SCT2)
  • Mieszanie w trakcie gotowania

Seria BASKETT gwarantuje:
• zaawansowane i innowacyjne rozwiązania dla profesjonalnego gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii i wody.

Polecany szczególnie dla:
• dużych producentów szeroko rozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych cukierników i piekarzy, dużych scentralizowanych kuchni itp.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • uniwersalne, wielofunkcyjne i wszechstronne szybkowary umożliwiające gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej i mieszanie produktów w tym samym czasie,
  • zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
  • „Cook & Chill” gotowanie i schładzanie bez konieczności przekładania produktów z kotła (podwójny płaszcz wodny SCT2) – tylko modele z mikserem wersja M,
  • funkcja „cook & chill” po podłączeniu wody sieciowej lub ze schładzacza,
  • system AUTOCLAVE z podwójną ścianką w pokrywie, wizjerem i uszczelką,
  • gotowanie w nadciśnieniu 0,5 bar gwarantuje:
    niższą konsumpcję energii od 40 do 60%
    skrócenie czasu gotowania od 30 do 40%
    niższe zużycie wody w trakcie gotowania o około 70%
    mniejszą utratę wagi surowca – zapewniając lepszą jakość produktu gotowego,
  • zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G) lub parowe (V),
  • grzanie pośrednie (płaszcz wodny),
  • dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
    – automatyczny zapłon palnika gazowego i system kontroli płomienia,
    – dodatkowy czujnik komputerowo kontrolujący grzanie; wyłączający palnik na 2 °C przed osiągnięciem żądanej temperatury gotowania.
  • pomiar temperatury przez dwie sondy umieszczone:
    1 – w dolnej części dzieży (standard) / 2 – wewnątrz dzieży (opcja),
  • narzędzia: zgarniaki spodu i boków, automatyczny system mieszania (tylko modele M),
  • pokrywa: podnoszona elektrycznie za pomocą siłowników gazowych,
  • funkcja automatycznego uzupełniania poziomu wody w płaszczu wodnym,
  • kran napełniający z licznikiem przepływu wody; możliwość wyboru woda ciepła/zimna,
  • konstrukcja urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304.
  • spód kotła: stal nierdzewna AISI 316 (zalecana do produktów o kwaśnym odczynie),
Elektroniczny panel sterowania
  • Ekstremalnie łatwy i przyjazny w obsłudze.
  • Bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania w zakresie 50-105 ˚C.
  • Czas gotowania: ustawiany dla każdej wybranej temperatury oddzielnie.
  • Pozwala wybrać program odpowiedni dla określonego procesu technologicznego.
  • Pamięć: możliwość ustawienia do 99 programów gotowania.
  • Po zakończeniu gotowania i odpowiednim zaprogramowaniu istnieje możliwość pozostawienia produktu w temperaturze 65°C.
  • Prędkość mieszadła regulowana: do 7 różnych prędkości
  • Prędkość zgarniaków regulowana: w lewą i prawą stronę, 15 – 40 obr. / min.
  • Obroty programowalne: czas użycia / lewo / prawo + funkcja pauzy.
  • Wychylanie kotła: elektryczne (przycisk na panelu).
  • Programowany start: uruchamianie pracy urządzenia o określonej godzinie/dacie.
  • Emituje sygnały akustyczne: ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym, po osiągnięciu ustawionej temperatury / po zakończeniu gotowania.
  • Objaśnia podstawowe komunikaty błędów i naprowadza na ich szybkie usunięcie.
  • Czytnik zapisu gotowania HACCP, który można sczytać po podłączeniu do PC.
Czas potrzebny do podgrzania produktu z 20 na 90 °C przy zamkniętej pokrywie

Przykładowe produkty do przyrządzenia

zupy | minestrone | polenta | gulasze | leczo | makarony | ryż | warzywa | puree | pikle | sosy | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | dżemy i marmolady | polewy do lodów | karmele | masy budyniowe i owocowe | żelki…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BASKETT.

            

Dane techniczne

 PRDG    PRIE-PRIEM   PRIG-PRIGM   PRIV-PRIVM   Prospekt