Baskett

Innowacyjne gotowanie i schładzanie produktów

PROCESY:

  • Gotowanie przez wrzenie (100 ºC)
  • Gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej (0,5 bar / 105 ºC)
  • Schładzanie produktów (podwójny płaszcz wodny SCT2)
  • Mieszanie w trakcie gotowania

Seria BASKETT gwarantuje:
• zaawansowane i innowacyjne rozwiązania dla profesjonalnego gotowania,
• bardzo szeroki wachlarz zastosowań dla przygotowania różnorodnych produktów,
• optymalizację procesów produkcyjnych oraz obniżone zużycie energii i wody.

Polecany szczególnie dla:
• dużych producentów szeroko rozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii,
• profesjonalnych cukierników i piekarzy, dużych scentralizowanych kuchni itp.

Zalety i funkcje urządzenia:
  • uniwersalne, wielofunkcyjne i wszechstronne szybkowary umożliwiające gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej i mieszanie produktów w tym samym czasie,
  • zautomatyzowana praca, bez konieczności stałej kontroli ze strony personelu,
  • „Cook & Chill” gotowanie i schładzanie bez konieczności przekładania produktów z kotła (podwójny płaszcz wodny SCT2) – tylko modele z mikserem wersja M,
  • funkcja „cook & chill” po podłączeniu wody sieciowej lub ze schładzacza,
  • zasilanie: elektryczne (E) i gazowe (G) lub parowe (V),
  • grzanie pośrednie (płaszcz wodny),
  • dodatkowo w przypadku urządzenia zasilanego gazem:
    – automatyczny zapłon palnika gazowego i system kontroli płomienia,
    – dodatkowy czujnik komputerowo kontrolujący grzanie; wyłączający palnik na 2 °C przed osiągnięciem żądanej temperatury gotowania.
  • pomiar temperatury przez dwie sondy umieszczone:
    1 – w dolnej części dzieży (standard) / 2 – wewnątrz dzieży (opcja),
  • narzędzia: zgarniaki spodu i boków, automatyczny system mieszania (tylko modele M),
  • pokrywa: podnoszona elektrycznie za pomocą siłowników gazowych,
  • funkcja automatycznego uzupełniania poziomu wody w płaszczu wodnym,
  • kran napełniający z licznikiem przepływu wody; możliwość wyboru woda ciepła/zimna,
  • konstrukcja urządzenia: wysokiej jakości stal nierdzewna AISI304.
  • spód kotła: stal nierdzewna AISI 316 (zalecana do produktów o kwaśnym odczynie),
Nowy dotykowy panel sterowania
  • Nowoczesny, praktyczny i intuicyjny dotykowy panel kontrolny ETC.
  • Easy Touch Control – duży 7” wyświetlacz.
  • Łatwy w czyszczeniu, odporny na kurz i wodę, zabezpieczony wg. standardu IP55
  • Umożliwia zaprogramowanie podstawowych parametrów gotowania:
    czas / ustawiany dla każdej wybranej temperatury oddzielnie,
    temperatura sondy i medium grzewczego,
    precyzyjna regulacja temperatur gotowania w zakresie 50-105 ˚C,
    regulacja obrotów / mieszadło – do 7 różnych prędkości / zgarniaki – 15-40 obr. / min.
    ustawienia kierunku pracy i pauzy dla mieszadła ze zgarniakami.
  • Możliwość tworzenia, edycji i zapisu receptur gotowania oraz korzystania z nich w automatycznym trybie pracy.
  • Możliwość zaprogramowania rozpoczęcia gotowania o określonej godzinie/dacie.
  • Możliwość gotowania w trybie manualnym (ręcznym).
  • Możliwość ustawienia różnych jednostek miarowych.
  • Możliwość zaprogramowania automatycznego dozowania wody ze zintegrowanego kranu: ciepła (do 90˚C) / zimna / ilość wody.
  • Po zakończeniu gotowania i odpowiednim zaprogramowaniu istnieje możliwość pozostawienia produktu w temperaturze 65°C.
  • Wychylanie kotła: elektryczne (przycisk na panelu).
  • Emituje sygnały akustyczne: ostrzegający o niskim poziomie wody w płaszczu wodnym, po osiągnięciu ustawionej temperatury / po zakończeniu gotowania.
  • Automatyczna diagnostyka systemu i wskazywanie błędów serwisowych.
  • Połączenie USB – czytnik zapisu gotowania HACCP.
Czas potrzebny do podgrzania produktu z 20 na 90 °C przy zamkniętej pokrywie
Przykładowe produkty do przyrządzenia

zupy | minestrone | polenta | gulasze | leczo | makarony | ryż | warzywa | puree | pikle | sosy | ciemne mięsa | różne dania na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny | ryby i owoce morza | dżemy i marmolady | polewy do lodów | karmele | masy budyniowe i owocowe | żelki…
– to tylko kilka przykładów potencjału urządzeń BASKETT.

            

Dane techniczne