Urządzenia do gotowania makaronu, pierogów i ryżu

Profesjonalne gotowanie wymaga użycia specjalnych urządzeń. Z myślą o klientach indywidualnych, jak i firmach gastronomicznych, przygotowaliśmy szeroką ofertę przydatnego wyposażenia kuchennego. Znajdą tu Państwo między innymi urządzenia do gotowania ryżu, makaronu czy pierogów. To właśnie linia do gotowania pierogów pozwala na szybkie, bezproblemowe przyrządzenie smacznych knedli. Nasz asortyment obejmuje również kotły nadciśnieniowe, które umożliwiają zachowanie ważnych składników odżywczych w gotowanych potrawach. Kocioł warzelny z mieszadłem jest kolejnym niezbędnym urządzeniem w gastronomii – dzięki niemu można zdecydowanie skrócić czas przygotowania potraw. Każdy kocioł warzelny, który proponuje FIREX, wyróżnia się wysoką jakością. Obok urządzenia gazowego, w naszej ofercie znajduje się także kocioł warzelny elektryczny – sprawdzi się on równie dobrze w każdej kuchni. Wśród naszych produktów dostępne jest również urządzenie do pasteryzacji, a dla zwolenników metody próżniowej przygotowaliśmy gotowanie VACUUM, które wykorzystuje podciśnienie i niskie temperatury.

Gotowanie

Gotowanie w wodzie jest metodą, która przenosi ciepło do gotowanego produktu poprzez jego bezpośredni kontakt z wodą. Zależnie od charakterystyki gotowanych produktów, muszą one być zanurzone w zimnej lub od razu we wrzącej wodzie. Aby zredukować czas i zaoszczędzić energię, a jednocześnie otrzymać profesjonalny rezultat należy proces gotowania w wodzie możliwie najbardziej zautomatyzować i zoptymalizować.

Multifunkcyjne urządzenia do gotowania w wodzie są podstawą do zaspokojenia bardzo zróżnicowanych potrzeb w tym zakresie, stąd tak bogata oferta urządzeń do gotowania FIREX z przeznaczeniem dla różnych odbiorców: restauracji, kantyn, centrów zbiorowego żywienia, małych firm produkcyjnych czy dużych zakładów przemysłowych.

Gotowanie w nadciśnieniu

Gotowanie w nadciśnieniu przede wszystkim pozwala skrócić czas procesu, ale też w dużej mierze generuje oszczędności w zużyciu energii. Nie bez znaczenia w tym wypadku jest dodatkowa korzyść jaka płynie z zachowania większej ilości witamin, minerałów, składników odżywczych oraz smaku. Gotowanie w nadciśnieniu obniża temperaturę wrzenia wody oraz pozwala na uzyskanie wyższych niż 100 ˚C temperatur gotowania wskutek wytwarzającego się ciśnienia wewnątrz kotła.

FIREX oferuje w tym zakresie zarówno nadciśnieniowe kotły jak i patelnie, które zależnie od potrzeb można dopasować do konkrentego zakładu produkcyjnego.

Gotowanie w podciśnieniu (VACUUM)

SOUS VIDE jest proste i bezpieczne dla żywności.

Technika gotowania metodą „Sous Vide” miała swoje początki we Francji lat 70-tych, gdzie próbowano gotować w niskich tempraturach lub próżniowo. Ostatnim czasem technologia ta znakomcie rozwija się we Włoszech, gdzie ma wielu prekursorów i wyznawców.

Proces obejmuje surowe produkty, które po oczyszczeniu pozostają szczelnie zamknięte na wszystkich etapach gotowania. Zapobiega to utracie wody i zarazem soczystości produktu, hamując równocześnie zwiększenie liczby bakterii tlenowych, spowalniając proces utleniania i ostatecznie stabilizując poziom jakości organoleptycznej cech żywności. Produkt jest smaczniejszy, bardziej soczysty oraz wygląda na objętościowo większy niż taki sam przygotowany metodą tradycyjną.

FIREX oferuje wielofunkcyjne w tym zakresie urządzenie – posiadające nowoczesne rozwiązania HIGH-P, które przykładowo jest w stanie wytworzyć 20 kg dżemu w czasie krótszym niż 15 minut, 50 kg sosu bolognese w ciągu zaledwie 35 minut. Opisane powyżej zalety to tylko cząstka tego, co może zaoferować dla Państwa urządzenie HIGH-P.

Pasteryzacja

Pasteryzacja jest niezbędnym procesem dla żywności pakowanej, której przydatność do spożycia jest z założenia dłuższa. Sam proces pasteryzacji jest obróbką cieplną stosowaną do niektórych produktów spożywczych w celu zniszczenia patogenów i mikroorganizmów, co znacznie obniża ryzyko szybszego rozwoju bakterii. Małe przedsiębiorstwa spożywcze, stołówki i centra gotowania, do przechowywania żywności na dłuższy czas lub do produkcji konserw, sosów i dżemów powinny korzystać z profesjonalnych pasteryzatorów żywności.

FIREX oferuje urządzenie do pasteryzacji FIXPAN; pasteryzator do kiszonek, konserw i innych produktów pakowanych dostępny w 48 modelach o różnej pojemności czy rodzajach medium grzewczego.

Smażenie / smażenie w głębokim tłuszczu

Uzyskanie idealnego balansu między potrawą soczystą, a dobrze wysmażoną jest sprawą technologii. Smażenie może być zdrowym sposobem obróbki żywności, również jest to kwestia technologii.

Smażenie to technika gotowania oparta na zanurzeniu żywności we wrzącym oleju; wynik tego procesu jest szczególnie smaczny, ale i kaloryczny. Aby smażyć właściwie i otrzymać optymalny rezultat, tłuszcz musi pozostawać w stałej temperaturze, dlatego też restauracje, bary, stołówki i scentralizowane kuchnie muszą być wyposażone w specjalistyczne urządzenia do smażenia potraw.

FIREX oferuje w tym zakresie bardzo duży wybór urządzeń elektrycznych lub gazowych, w tym również specjalistyczne urządzenie MULTIFRY, które pozwala łączyć różne techniki smażenia.

Mieszanie w trakcie gotowania

Mieszanie i/lub cięcie w trakcie procesu obróbki niektórch produktów jest wręcz niezbędne. Produkty, takie jak: sosy, dżemy, kremy i tym podobne, które w trakcie gotowania zmieniają formę z płynnej na gęstą lub stałej na płynną wymagają ciągłego mieszania w trakcie obrónki cieplnej.

Niektóre z urządzeń FIREX mają wbudowane systemy zgarniaków dolnych i bocznych, systemy mieszadeł czy noży tnąco-mieszających, dzięki którym gotowanie trudnych dotychczas produktów staje się bajecznie łatwe i dużo szybsze – bez przywierania, bez przypalania, bez problemu.

Schładzanie

Dzięki systemowi Cook & Chill rezultat gotowania jest optymalny!

System Cook & Chill jest najnowocześniejszą techniką stosowaną do przygotowywania, przechowywania i dystrybucji żywności. W ten sposób minimalizuje się ryzyko mikrobiologiczne i zapewnia szybkie schłodzenie po zakończeniu gotowania – w celu zachowania szeregu jej aspektów organoleptycznych, zapewniając równocześnie spowolnienie procesu rozprzestrzeniania się czynników zdolnych do ich niekorzystnej zmiany.

Cook & Chill to system, który znakomicie sprawdzi się w Państwa zakładach produkcyjnych, szczególnie przy produkcji pierogów, potraw na bazie makaronów i tym podobnych surowców. Umożliwia profesjonalne gotowanie i schładzanie bez konieczności przekładania produktu z kotła.

Mycie i suszenie warzyw i owoców

Właściwe i dokładne umycie produktów spożywczych w procesie produkcji jest bardzo istotnym elementem zachowania higieny produkcji, a tym samym jest niezbędne do uzyskania jak najwyższych standardów podnoszących jakość wyrobu końcowego. Mechaniczne mycie i suszenie gwarantuje te standardy, jak również zabezpiecza producenta przed skutkami błędów, które mogą być popełnione przez czynnik ludzki w tym procesie. Linia DREENER LINE obejmuje dwie serie urządzeń: WASHER (mycie) i SPIN DRYER (suszenie).