Gotowanie

Gotowanie w wodzie jest metodą, która przenosi ciepło do gotowanego produktu poprzez jego bezpośredni kontakt z wodą. Zależnie od charakterystyki gotowanych produktów, muszą one być zanurzone w zimnej lub od razu we wrzącej wodzie. Aby zredukować czas i zaoszczędzić energię, a jednocześnie otrzymać profesjonalny rezultat należy proces gotowania w wodzie możliwie najbardziej zautomatyzować i zoptymalizować.

Multifunkcyjne urządzenia do gotowania w wodzie są podstawą do zaspokojenia bardzo zróżnicowanych potrzeb w tym zakresie, stąd tak bogata oferta urządzeń do gotowania FIREX z przeznaczeniem dla różnych odbiorców: restauracji, kantyn, centrów zbiorowego żywienia, małych firm produkcyjnych czy dużych zakładów przemysłowych.

Gotowanie w nadciśnieniu

Gotowanie w nadciśnieniu przede wszystkim pozwala skrócić czas procesu, ale też w dużej mierze generuje oszczędności w zużyciu energii. Nie bez znaczenia w tym wypadku jest dodatkowa korzyść jaka płynie z zachowania większej ilości witamin, minerałów, składników odżywczych oraz smaku. Gotowanie w nadciśnieniu obniża temperaturę wrzenia wody oraz pozwala na uzyskanie wyższych niż 100 ˚C temperatur gotowania wskutek wytwarzającego się ciśnienia wewnątrz kotła.

FIREX oferuje w tym zakresie zarówno nadciśnieniowe kotły jak i patelnie, które zależnie od potrzeb można dopasować do konkrentego zakładu produkcyjnego.

Gotowanie w podciśnieniu (VACUUM)

SOUS VIDE jest proste i bezpieczne dla żywności.

Technika gotowania metodą „Sous Vide” miała swoje początki we Francji lat 70-tych, gdzie próbowano gotować w niskich tempraturach lub próżniowo. Ostatnim czasem technologia ta znakomcie rozwija się we Włoszech, gdzie ma wielu prekursorów i wyznawców.

Proces obejmuje surowe produkty, które po oczyszczeniu pozostają szczelnie zamknięte na wszystkich etapach gotowania. Zapobiega to utracie wody i zarazem soczystości produktu, hamując równocześnie zwiększenie liczby bakterii tlenowych, spowalniając proces utleniania i ostatecznie stabilizując poziom jakości organoleptycznej cech żywności. Produkt jest smaczniejszy, bardziej soczysty oraz wygląda na objętościowo większy niż taki sam przygotowany metodą tradycyjną.

FIREX oferuje wielofunkcyjne w tym zakresie urządzenie – posiadające nowoczesne rozwiązania HIGH-P, które przykładowo jest w stanie wytworzyć 20 kg dżemu w czasie krótszym niż 15 minut, 50 kg sosu bolognese w ciągu zaledwie 35 minut. Opisane powyżej zalety to tylko cząstka tego, co może zaoferować dla Państwa urządzenie HIGH-P.

Pasteryzacja

Pasteryzacja jest niezbędnym procesem dla żywności pakowanej, której przydatność do spożycia jest z założenia dłuższa. Sam proces pasteryzacji jest obróbką cieplną stosowaną do niektórych produktów spożywczych w celu zniszczenia patogenów i mikroorganizmów, co znacznie obniża ryzyko szybszego rozwoju bakterii. Małe przedsiębiorstwa spożywcze, stołówki i centra gotowania, do przechowywania żywności na dłuższy czas lub do produkcji konserw, sosów i dżemów powinny korzystać z profesjonalnych pasteryzatorów żywności.

FIREX oferuje urządzenie do pasteryzacji FIXPAN; pasteryzator do kiszonek, konserw i innych produktów pakowanych dostępny w 48 modelach o różnej pojemności czy rodzajach medium grzewczego.

Smażenie / smażenie w głębokim tłuszczu

Uzyskanie idealnego balansu między potrawą soczystą, a dobrze wysmażoną jest sprawą technologii. Smażenie może być zdrowym sposobem obróbki żywności, również jest to kwestia technologii.

Smażenie to technika gotowania oparta na zanurzeniu żywności we wrzącym oleju; wynik tego procesu jest szczególnie smaczny, ale i kaloryczny. Aby smażyć właściwie i otrzymać optymalny rezultat, tłuszcz musi pozostawać w stałej temperaturze, dlatego też restauracje, bary, stołówki i scentralizowane kuchnie muszą być wyposażone w specjalistyczne urządzenia do smażenia potraw.

FIREX oferuje w tym zakresie bardzo duży wybór urządzeń elektrycznych lub gazowych, w tym również specjalistyczne urządzenie MULTIFRY, które pozwala łączyć różne techniki smażenia.

Mieszanie w trakcie gotowania

Mieszanie i/lub cięcie w trakcie procesu obróbki niektórch produktów jest wręcz niezbędne. Produkty, takie jak: sosy, dżemy, kremy i tym podobne, które w trakcie gotowania zmieniają formę z płynnej na gęstą lub stałej na płynną wymagają ciągłego mieszania w trakcie obrónki cieplnej.

Niektóre z urządzeń FIREX mają wbudowane systemy zgarniaków dolnych i bocznych, systemy mieszadeł czy noży tnąco-mieszających, dzięki którym gotowanie trudnych dotychczas produktów staje się bajecznie łatwe i dużo szybsze – bez przywierania, bez przypalania, bez problemu.

Schładzanie

Dzięki systemowi Cook & Chill rezultat gotowania jest optymalny!

System Cook & Chill jest najnowocześniejszą techniką stosowaną do przygotowywania, przechowywania i dystrybucji żywności. W ten sposób minimalizuje się ryzyko mikrobiologiczne i zapewnia szybkie schłodzenie po zakończeniu gotowania – w celu zachowania szeregu jej aspektów organoleptycznych, zapewniając równocześnie spowolnienie procesu rozprzestrzeniania się czynników zdolnych do ich niekorzystnej zmiany.

Cook & Chill to system, który znakomicie sprawdzi się w Państwa zakładach produkcyjnych, szczególnie przy produkcji pierogów, potraw na bazie makaronów i tym podobnych surowców. Umożliwia profesjonalne gotowanie i schładzanie bez konieczności przekładania produktu z kotła.

Mycie i suszenie warzyw i owoców

Właściwe i dokładne umycie produktów spożywczych w procesie produkcji jest bardzo istotnym elementem zachowania higieny produkcji, a tym samym jest niezbędne do uzyskania jak najwyższych standardów podnoszących jakość wyrobu końcowego. Mechaniczne mycie i suszenie gwarantuje te standardy, jak również zabezpiecza producenta przed skutkami błędów, które mogą być popełnione przez czynnik ludzki w tym procesie. Linia DREENER LINE obejmuje dwie serie urządzeń: WASHER (mycie) i SPIN DRYER (suszenie).